Встановлення нових норм харчування для закладів освіти

З 01.01.2022 року повністю вступає в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text

За новими вимогами щодо організації харчування дітей заклади освіти вже працюють з 1 вересня 2021р., коли постанова набрала чинності. Відтермінування до 1 січня 2022р. стосувалося лише тих закладів, що мали укладені договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р.

Згідно постанови встановлюються норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, що проводять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Харчування дітей має здійснюватись відповідно до затвердженого для закладу (відділу освіти територіальної громади) та погодженого з органами Держпродспоживслужби на місцях примірного чотиритижневого сезонного меню. Меню, рекомендоване МОЗ, дозволяється використовувати без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби, за умови 100% використання всіх компонентів страв, та без змін процесів приготування.

Основні зміни в меню закладів освіти, які набирають повної чинності з 1 січня 2022 року:

- збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);

- збільшення вживання фруктів;

- зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);

- зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);

- збільшується споживання птиці;

- зменшується споживання насичених жирів (масла);

- обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);

- обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.

На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.

На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв. Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози). Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

Шановні батьки!

Управління Освіти адміністрації Салтівського району Харківської міської ради повідомляє, що з 01.01.2021 року змінено батьківські рахунки для зарахування батьківської плати за харчування дітей в закладах дошкільної освіти, а саме:

Банк Державна казначейська служба України, м. Київ, ЄДРПОУ 02146334, МФО 820172

р/р UA 478201720314211014201025610 (для батьківської плати)

Спеціальні категорії населення, які мають пільги на безкоштовне харчування в закладі освіти.

1.На виконання п.5 статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», ст.5 Закону «Про охорону дитинства», п.2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 №953/7241 плата з батьків не справляється за харчування дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім'ях.

2.На виконання п.5 статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», п.2 Постанови кабінету Міністрів від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів», п.2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 №953/7241 плата з батьків не справляється за харчування дітей з інвалідністю.

3.На виконання п.2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 №953/7241 не справляється плата за харчування дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків.

4.На виконання Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", розпорядження Президента України від 11.06.2007 №119/2007-рп «Про заходи щодо захисту дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов'язків», Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням 16 сесії 7 скликання Харківської міської ради від 08.11.2017 №826/17, керуючись рішенням 17 сесії 7 скликання Харківської міської ради від 20.12.2017 №905/17 «Про внесення змін до Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки» плата з батьків, які мають статус учасників антитерористичної операції, не справляється за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

5.На виконання п.2 Постанови кабінету Міністрів від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів», п.2.6. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 №953/7241 плата з батьків не справляється за харчування дітей у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

6..На виконання п.5 статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту», ст.5 Закону «Про охорону дитинства», Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», п.1 Постанови кабінету Міністрів від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів», п.2.4. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 №953/7241 від плати за харчування дітей звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»

7.На виконання п.3 Постанови кабінету Міністрів від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальнихзакладів», п.2.3. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернат них навчальнихзакладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.12.2002 за №953/7241 розмір плати за харчування дітей зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей.

При зменшенні на 50 відсотків батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім'ї, якщо вони не були враховані в сім'ї іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв'язку зі смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством або направленням на примусове лікування тощо.

8.На виконання п. 29. Положення про дошкільний навчальний заклад, листа Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України від 29.07.2011 №1/9-577 «Про організацію короткотривалого перебування дітей у дошкільних навчальних закладах» батьки дітей, які перебувають у дошкільному навчальному закладі короткотривало (до чотирьох годин) без організації харчування, відповідно, не сплачують за нього.

9.На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб» статтю 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" після частини дев’ятої доповнити новою частиною такого змісту:

"10. Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".


Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в дошкільних навчальних закладах

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дошкільну освіту'
'ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дитяче харчування''
ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про безпечність та якість харчових продуктів''
Постанова КМУ від 12.03.1992 №305
''Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад''
Постанова КМУ від 21.05.1992 №258
''Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи'
'Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591
''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''Постанова КМУ від 27.12.2001 №1752
''Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу
''Постанова КМУ від 22.06.2005 №507 ''Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. N 1243
''Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243
''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів
''Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 26.02.2013 № 202/165
''Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Наказ МОН України від 21.11.2002 №667 ''Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах
''Наказ МОН України від 25.07.2005 №431 ''Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах''
Лист МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 ''Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
''Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах

З 20 вересня 2019 року впроваджується нова європейська система харчування HACCP.

Шановні батьки!


Відповідно до рішення сесії виконавчого комітету Харківської міської ради діти учасників бойових дій в АТО з 01.01.2018 року будуть забезпечені безкоштовним харчуванням у дошкільному закладі.

Для оформлення пільги Вам необхідно надати такий пакет документів:

• довідку з ЖКП про склад сім'ї (оригінал),
• довідку про участь особи в АТО (ксерокопія),
• посвідчення учасника АТО (ксерокопія),
• свідоцтва про народження дитини (ксерокопія),
• заява батьків на надання пільги в оплаті за харчування.
Пільги будуть надані з дня подачі документів.
Одним з головних завдань дошкільного навчального закладу - це забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров'я.
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров'я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.
У дошкільному навчальному закладі організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м'ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші.
У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне двотижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовано відповідно до вимог.

Пільги на харчування:

На підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 667 від 21.11.2002 р. пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:
- Діти з малозабезпечених сімей;- Діти-сироти ( опікуни);- Діти з багатодітних сімей;- Діти учасників бойових дій в АТО.
Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:
Діти з малозабезпечених сімей (безкоштовне харчування):
- Довідка з Управління праці та соціального населення (оригінал) - 1 шт. (поновлюється 1 раз у півроку)- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.- Довідка форма № 3 - 1 шт.
Діти-сироти (опікуни) (безкоштовне харчування):
- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.- Ксерокопія рішення суду про опікунство - 1 шт.
Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) (оплата за харчування 50 %):
- Ксерокопія свідоцтв про народження всіх дітей - по 1 шт.- Ксерокопія посвідчення багатодітної сім`ї - 1 шт.- Довідка форма № 3 - 1 шт.

Вартість харчування дітей у ЗДО за рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.12. 2020 року № 772 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2021 році", наказу Департаменту освіти Харківської міської ради від 28.12.2020 року за № 303 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2021 році", наказу Управління освіти адміністрації Салтівського району Харківської міської ради від 30.12.2020 року № 136 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти Салтівського району м.Харкова у 2021 році", з метою створення умов для збереження здоров'я дітей ,удосконалення системи організації повноцінного харчування вихованців у закладі дошкільної освіти та поліпшення становища дітей - сиріт, дітей,позбавлених батьківського піклування,дітей учасників антитерористичної операції і дітей з малозабезпечених сімей у закладі дошкільної освіти. Оплата за харчування для вихованців закладів дошкільної освіти з 04.01.2022 року становить:

ДЛЯ ДІТЕЙ ВІКОМ ВІД 1,5 ДО 3 РОКІВ – з 9-10,5-12-годинним перебуванням – 35,00 грн. (з розрахунку: 14,00 грн. – бюджетні кошти та 21,00 грн. – батьківська плата);

ДЛЯ ДІТЕЙ ВІКОМ ВІД 3 ДО 6 (7) РОКІВ - з 9-10,5 - 12 годинним перебуванням - 40,00 грн. ( з розрахунку: 16,00грн - бюджетні кошти та 24,00 грн батьківська плата );

ХАРЧУВАННЯ В ДНЗ СКЛАДАЄТЬСЯ З

•відпрацювання режиму і графіку харчування дітей (затверджений наказом, розміщений на стенді біля харчоблоку та в інформаційних точках групових приміщень);
•визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини; •приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості; •складання меню-розкладки;•приготування страв; •проведення видачі готових страв і буфетної продукції;
/Files/images/cherguvannya/WP_20170118_073.jpg
•забезпечення певних вихованців дієтичним харчуванням;•ведення обліку (бракеражу, сирої та готової продукції);
•ведення обліку оплати за харчування батьками вихованців закладу або особами які їх замінюють, а також облік дітей, батьки яких користуються певними пільгами при оплаті за харчування, та обліку дітей які отримують безоплатне харчування в закладі;
•ведення відповідної документації щодо напрямку діяльності всіма категоріями працівників, які приймають участь в організації харчування в дошкільному навчальному закладі;
•контроль за харчуванням (аналіз виконання норм, своєчасність оплати, дотримання санітарно-гігієнічних вимог та ін.);
•інформування батьків про організацію харчування дітей в дошкільному навчальному закладі. Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач дошкільного навчального закладу (п.1.35 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). Контроль за всіма аспектами організації харчування дошкільників в навчальному закладі (згідно листу Міністерства освіти і науки України від 25.06.2013р. № 1/9-452 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). здійснюється керівником та відповідними комісіями затвердженими певними наказами. Керівник контролює діяльність усього персоналу закладу:
•сестри медичної старшої (складання раціонального, перспективного та щоденного меню-розкладки, розробку технологічних карт, ведення відповідної документації та ін.);
•комірника (прийомку та зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини, дотримання умов зберігання відповідно вимог чинного законодавства, ведення документації та ін.);
кухарів (дотримання технології приготування їжі, доцільність використання столового інвентарю та посуду, відбір та зберігання добових проб, правил особистої гігієни та ін.);

Особисту увагу керівник закладу приділяє питанню забезпечення дошкільного навчального закладу необхідними продуктами харчування, своєчасності їх постачання, умовам зберігання, раціональності використання (бере участь у складанні меню-розкладок); контролю роботи персоналу харчоблоку, контролю за додержанням санітарно-гігієнічних вимог як під час приготування та видачі їжі, так і безпосередньо при організації харчуванні дітей в групах.

/Files/images/IMG_20160914_145427.jpg Чергування в гр №10
/Files/images/DSCN5893.JPG Обід гр №2
/Files/images/DSCN5896.JPG
/Files/images/IMG_20160914_151334.jpg Підвечірок гр №8
В дошкільному закладі при видачі їжі з харчоблоку розподіл страв на порції здійснюється з урахуванням ваги та об’єму відповідно до віку дітей та зазначене у щоденному меню-розкладці (п.1.6 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165).
Щомісяця сестрою медичною закладу проводиться аналіз норм харчування та вживаються заходи щодо їх корекції. На всі пори року розроблене перспективне двотижневе меню узгоджене з територіальною санітарно-епідеміологічною станцією. Щоденну меню-розкладку складає медичний працівник закладу на наступний день до 13.00 поточного дня на підставі примірного двотижневого меню та з урахуванням наявності та кількості певної продовольчої сировини, продуктів харчування та кількості дітей.
Меню-розкладка складається для двох вікових груп:•дітей віком до 3-х років,•дітей віком від 3 до 6-ти років відповідно до затверджених норм харчування, також враховуючи потреби дітей, які потребують дієтичного харчування.
О 16.45 поточного дня постійно в інформаційному куточку щодо питань харчування в дошкільному навчальному заклад, поруч із вікном видачі їжі, а також у вітальнях всіх вікових груп розміщується меню на наступний день із обов’язковим зазначенням виходу кожної страви та вартістю. Розкладка продуктів проводиться за кожною стравою відповідно до картотеки страв (п. 1.18-1.20 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165).У разі відсутності одних продуктів харчування їх замінюють на інші, відповідно до норм заміни продуктів за енергоцінністю (додаток 8 до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004р. №1591 «Норми заміни продуктів за енергоцінністю»).
Діти, які потребують дієтичного харчування, на підставі довідки медичної установи та рекомендацій лікаря дошкільного навчального закладу забезпечені дієтичним харчуванням в повному обсязі. Забезпечення дієтичним харчуванням реєструється у відповідному журналі. Всі учасники організації дієтичного харчування, а саме: вихователі, помічники вихователів, кухарі та ін. мають списки дітей яким надається дієтичне харчування із зазначеним номером дієти та терміном її призначення. Кухарі обізнані з питання щодо технології приготування дієтичних страв (п 3.1-3.5 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від від 26.02.2013 № 202/165). Продукти харчування та продовольчу сировину, які надходять до дошкільного навчального закладу, приймають від постачальника, контролюючи умови доставки, за умови обов’язкової наявності супровідних документів, які свідчать про походження, дату вироблення, якість, умови зберігання та ін. (п.4.4 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165), а саме: накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи та ін. комірник, шеф-кухар та медичний працівник закладу, які несуть персональну відповідальність (обумовлено наказом) за якість прийнятих до закладу продуктів харчування та продовольчої сировини. Згідно з чинним законодавством комірник, працівники харчоблоку та медичний персонал дошкільного навчального закладу ведуть відповідну документацію щодо даного напрямку роботи, яка передбачена певними нормативно-правовими актами (Журнал бракеражу сирої продукції, Журнал бракеражу готової продукції, Журнал здоров’я працівників харчоблоку, Зошит обліку відходів, Книга складського обліку, Журнал реєстрації заявок на продукти та ін.), які прошнуровані, пронумеровані, скріплені печаткою та підписом керівника закладу (п.1.30, 1.38 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від від 26.02.2013 № 202/165). Комірником, шеф-кухарем та сестрою медичною виконуються вище зазначені правила прийому, зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів та продовольчої сировини, суворо виконуються вимоги щодо умов зберігання та термінів реалізації певної продукції. Дане питання знаходиться на постійному контролі у керівника закладу. Працівники харчоблоку, вихователі, помічники вихователів та інші категорії працівників закладу, які мають право замінювати вихователів або помічників вихователів у виконанні їх посадових обов’язків ознайомлені з вимогами нормативно-правових актів, які регламентують організацію харчування дошкільників в навчальному закладі, систематично, згідно графіку та під особистий підпис, проходять інструктажі щодо питання. Кухарям суворо заборонено працювати без наявності меню-розкладки на даний день або отримувати продукти з комори від комірника на наступний день згідно меню-розкладки яка не завірена печаткою та підписом керівника.Приміщення харчоблоку дошкільного навчального закладу складається з:•приміщення для первинної обробки овочів (холодний цех);•приміщення для приготування страв (гарячий цех);•приміщення для зберігання продуктів (камора);•приміщення для зберігання овочів (овочесховище). Харчоблок розташований на першому поверсі, облаштований з урахуванням поетапності технологічного процесу приготування їжі. У приміщенні харчоблоку немає зустрічних потоків сирої і готової продукції. Забезпеченість кількістю холодної та гарячої води – достатня. Приміщення харчоблоку дошкільного навчального закладу устатковане типовим обладнанням: а) технологічне обладнання: •електрична плита – 2 шт.; •духова шафа – 1 шт.; •електричний котел – 1 шт.; •електром’ясорубка – 2 шт.; •електрична сковорідка – 1 шт. б) холодильне обладнання: •холодильник побутовий – 3 шт. (всі мають термометри для контролю температурного режиму зберігання продуктів харчування).в) стелаж для посуду – 2 шт. г) засоби вимірювання (терези гастрономічні – 3 шт., терези товарні – 1 шт.). Інвентар та посуд оновлені на 70%, промарковані згідно призначенню, об’єму та використанню. Натомість є певні проблеми: технологічне обладнання застаріле, постійно ремонтується та потребує заміни. Всі виробничі столи в приміщенні харчоблоку мають покриття – нержавіючою сталлю, промарковані згідно використання (для сирої та готової продукції, та видачі їжі).Листи для випікання із нелудженого заліза, які зберігаються в спеціальній шафі (п 5.2 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). Всі працівники харчоблоку ознайомлені під особистий підпис з вимогами нормативних актів щодо питання санітарно-гігієнічного утримання приміщень харчоблоку дошкільного навчального закладу, правил миття та зберігання посуду, інвентарю, обладнання. В приміщенні харчоблоку оформленні схеми-пам’ятки щодо питання. В наявності інструкції щодо правил миття посуду, інвентарю та обладнання, які ретельно виконуютьсяпрацівниками харчоблоку (п.5.3 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від від 26.02.2013 № 202/165). Приміщення харчоблоку, комори та овочесховища на 100% забезпечені миючими та дезінфікуючими засобами дозволеними нормативними актами, які зберігаються спеціальних ємкостях в окреморозташованому приміщенні. Працівникам дошкільного навчального закладу, діяльність яких безпосередньо пов’язана з організацією харчування вихованців дошкільного закладу, дозволено знаходитись в приміщенні харчоблоку та комори тільки за умови наявностіпеціального одягу (халата, головного убору, фартуха тощо). Під час процесу приготування їжі кухарі дотримуються технології приготування страв згідно технологічних карток. В наявності є технологічні картки приготування страв, які використовуються в харчуванні вихованців дошкільного навчального закладу. Видача готових страв з харчоблоку для вживання дітьми різних вікових груп здійснюється згідно режиму харчування та відповідно до графіка видачі їжі, та не раніше ніж через півгодини після попереднього зняття проби та відбору добових проб кожної страви раціону окремо, медичним працівником закладу, або особою призначеною певним наказом, із занесенням результату проби в спеціальному журналі за особистим підписом (п. 1.22-1.23 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). Помічники вихователів доставляють їжу в групові приміщення лише в промаркованому, закритому кришками посуді та у спеціальному одязі (халат, фартух, ковпак), чистими руками та за умови відсутності дітей.Категорично не допускається сервірування столу або роздача їжі коли діти сидять за столами, дане питання постійно знаходиться на контролі керівника. Їжа роздається охолодженою, столи сервіруються відповідно меню. Вихователі разом з помічниками вихователів особливу увагу приділяють дотриманню нормативних вимог щодо виконання обов’язків чергових дітьми та формуванню культурно-гігієнічних навичок прийому їжі у дошкільників, несуть персональну відповідальність (зазначену певним наказом) за дотримання техніки безпеки, здійснення харчування дітей в дошкільному начальному закладі. (п. 1.7 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). В період епідемії та в холодну пору року з метою попередження захворюваності дошкільників, попередньо узгодивши дане питання з лікарем дошкільного навчального закладу та батьками вихованців, працівники груп забезпечують вживання дітьми фітонцидів. В літній оздоровчий період в графік харчування вводиться другий сніданок у вигляді соків або свіжих фруктів. З метою визначення якості харчування в дошкільному закладі систематично проводяться антропометричні вимірювання дітей: - раннього віку 1 раз на місяць, - дошкільного віку 1 раз на квартал. Показники антропологічних вимірювань в обов’язковому порядку доводяться до відома батьків вихованців закладу. Всі категорії працівників дошкільного навчального закладу причетні до організації харчування дітей суворо дотримуються термінів планового проходження медичних оглядів. Територіальною санітарно-епідеміологічною службою ведеться систематичний контроль організації харчування в дошкільному навчальному закладі, санітарного стану та за епідеміологічними показниками. За довідками Санітарно-епідеміологічної станції, результатами лабораторних досліджень якості харчування в закладі за останні 5 років адміністративних та дисциплінарних покарань не зареєстровано. Питання організації харчування дітей в дошкільному навчальному закладу постійно виносяться для обговорення на виробничі наради, загальні батьківські збори, засідання батьківського комітету закладу.


ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Корисні замінники

• Яблуко або груша - замість цукерки.

• Печиво - замість шоколадного батончика.

• Молоко - замість газованих напоїв.

• Скибочки свіжої або підсушеної моркви - замість сухариків.

• Сухофрукти або горіхи - замість чіпсів.

Звичка до здорового харчування закладається в дитинстві

• Здорове харчування - запорука повноцінного фізичного і духовного життя людини. Якщо про власне здоров'я Ви можете забути або проміняти його на зручність і звичність «неправильної їжі», то подбати про правильне харчування власної дитини - Ваш обов'язок.

• Повноцінне харчування необхідно дитині з перших днів. У нашій країні мами зазвичай припиняють годування дитини грудьми у віці близько року. Малюк бере в руки свої перші столові прибори та сідає спочатку за свій маленький, а потім і за спільний стіл.

• Відсутність материнського молока може стати стресом для маленького організму. Ваше завдання - запобігти цьому. Перехід на звичайне харчування не повинен позначитися на надходженні енергії, вітамінів і мінералів. З готових продуктів перевагу слід віддавати тим, які призначені для харчування дітей даної вікової групи. В даний час промисловість випускає каші, м'ясні продукти, м'ясні та рибні напівфабрикати та інші продукти, адаптовані до потреб дітей цієї вікової групи.

Коли дитина погано їсть

• Багато мам скаржаться на те, що їх малюк відмовляється їсти. У більшості випадків їхні скарги абсолютно необгрунтовані. Щоб з'ясувати, чи отримує Ваша дитина достатньо калорій, простежте за об'ємом їжі, яку вона з'їдає за столом, а потім додайте до неї ті продукти, які вона вживає, перекушуючи.

• Пам'ятайте, що середня потреба в енергії дитини від року до трьох зазвичай укладається в рамки 1000-1500 ккал на добу. Однак Ваша дитина може бути активніше однолітків, тоді їй буде потрібно більше енергії. Або, навпаки, малюк мало рухається і майже не буває на повітрі, і з цим пов'язана відсутність апетиту. Контролем якості харчування і здоров'я є фізичний розвиток і маса тіла.

• Не забувайте і про зовнішні ритуали прийому їжі. Навчіть дитину мити руки перед їжею, витирати рот серветкою після їжі, заохочуйте користування приборами. Поступово замінюйте пюре на більш великі шматочки. Звертайте увагу дитини на збіг Вашого «дорослого» раціону з її «дитячим»: їй це сподобається. Однак для цього теж доведеться дотримуватися правил здорового харчування.

Дефіцит маси тіла або ожиріння? Балуйте дитину правильно

Дефіцит маси тіла є серйозною загрозою здоров'ю підростаючого організму. Він загрожує зменшенням розміру серця і життєвої ємкості легенів, анемією і зниженням розумової активності. Але! Не варто панікувати, якщо Ваша дитина худа, - зверніться за консультацією до педіатра, швидше за все, її вага - в межах норми.

У сучасному суспільстві, принаймні в країнах, що не зазнають значного дефіциту продуктів і проблеми голоду, діти швидше схильні до ризику раннього ожиріння. І справа тут не стільки в непомірному апетиті, скільки в низькій фізичної активності і неправильних харчових звичках.

Від здорового прикорму до здорового харчування

Чим раніше Ви усвідомите власну відповідальність за формування правильних харчових звичок Вашої дитини, тим краще. Починати необхідно вже з моменту введення прикорму: діти часто відмовляються від всього корисного в старшому віці тільки тому, що не пробували цього в дитинстві.

Порадьтеся з педіатром і починайте поступове введення нових продуктів. Дитина повинна спробувати м'ясо, рибу, птицю, субпродукти, різноманітні овочі та крупи. Віддавайте перевагу вареній, тушкованій і паровій їжі замість смаженої.

Пам'ятайте, що організм дитини сильно відрізняється від дорослого організму. Для росту малюкові потрібно більше калорійних продуктів, жири та незбиране молоко. Молоко необхідно як незамінне джерело кальцію для формування скелета. Привчіть дитину вживати овочі і фрукти, різні крупи.

А ось любов до занадто солодкого, жирного і смаженого, надлишку спецій і підсилювачів смаку постарайтеся уникнути. Така їжа змінює роботу смакових рецепторів, малюк перестає цінувати смак традиційних продуктів: м'яса, молока, риби, фруктів, овочів.

Постарайтеся зробити все для того, щоб дитина якомога пізніше познайомилася з цукерками і тістечками, солодкими газованими напоями, чіпсами. Попросіть родичів не пригощати Вашу дитини подібними «ласощами». Заохочувати дитину можна фруктами, печивом, йогуртом.

• Пам'ятайте, що крім спотворення смаку дитини, вживання таких продуктів призводить до виникнення проблем з травною системою і карієсу.

Приклад денного меню для дитини 1-3 років
Приймання їжі. Найменування стравВага готової порції, г
Сніданок
Каша рисова молочна150
Чай з молоком150
Другий сніданок
Свіжі фрукти70
Обід
Суп овочевий зі сметаною150 + 5
Котлети м'ясні парові70
Вермішель відварна80
Салат з моркви і яблук з додаванням олії45 + 5
Компот зі свіжих яблук150
Підвечірок
Молоко (2,5% або 3,2% жирності)180
Печиво50
Вечеря
Риба відварна на пару70
Пюре картопляне120 + 3
Овочевий салат з капусти і яблук з додаванням олії40 + 3
Чай150
Перед сном
Кефір (2,5% або 3,2% жирності)150
На весь день
Хліб пшеничний, хліб житній100

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Докази на користь здорової їжі

• Тільки в молоці є кальцій, необхідний кісточкам. Він допоможе і вирости і стати хорошим спортсменом.

• У рибі багато йоду і поліненасичених жирних кислот, необхідних для роботи мозку. Ставши розумним, можно отримати цікаву роботу.

• Овочі та фрукти містять вітамін С, який зміцнює твій імунітет і не дає хворіти.

• Каша містить клітковину, яка, як двірник, очищає організм, а чистота - це сила і здоров'я.

Здорове харчування з дитинства

• Здорове харчування є запорукою здоров'я дитини. Пропонуючи дитині збалансоване меню, багате всіма необхідними для росту дитини харчовими речовинами, включаючи вітаміни і мінерали, Ви дбаєте не лише про її здоров'я зараз, але і закладаєте основу здорового способу життя в майбутньому.

Скільки і яких продуктів необхідно вживати дитині

• Потреба фізично здорової активної дитини дошкільного віку в енергії становить 1500-1700 ккал. Це по 60 г білків і жирів, 250 г вуглеводів в день. Не забувайте, що клітковина, що міститься в злаках, овочах і фруктах, також необхідна дошкільнику.

• Ви повинні пам'ятати про те, що частину своїх потреб в харчових речовинах дитина повинна задовольняти за рахунок молока і кисломолочних продуктів: вони не тільки містять корисні білки, жири і вітаміни, але і є найважливішими джерелами кальцію.

• Велика кількість в раціоні овочів і фруктів також необхідна умова здорового зростання. Тільки свіжі плоди можуть забезпечити безперебійне надходження в організм вітаміну С, багатьох мінералів і ріхноманітних біологічно активних сполук, що забезпечують здоров'я.

ДИТЯЧИЙ САДОК: ВТРАТА КОНТРОЛЮ

Правильне харчування на особистому прикладі

• В Україні багато мам після досягнення дитиною 3-4-річного віку повертаються на роботу, а значить, не можуть доглядати за нею в денний час. Малюк вирушає в дитячий садок, де його меню складається незалежно від бажання батьків.

• Не варто засмучуватися, в дитячих садках меню відповідає сучасним харчовим стандартам. Діти ж постійно рухаються, тому у них непоганий апетит. Можливість приймати їжу в колективі також підстьобує апетит дитини.

• Забираючи дитину з садка, поговоріть з вихователем, дізнайтеся, як їсть Ваша дитина. Встановіть контакт і з самою дитиною - нехай вона щодня розповідає Вам, чим годували в садочку. Це дозволить Вам коригувати її щоденний раціон, додаючи в міру необхідності свіжі овочі та фрукти, молочні та інші продукти.

Шкідливий вплив реклами та оточення на харчові звички дитини

• Крім втрати контролю за меню дитини, відвідування дитячого садка таїть у собі ще одну небезпеку - негативний вплив оточення на харчові звички дитини. Інші діти можуть приносити в групу непотрібні для здоров'я ласощі, такі як солодощі, газовану воду або чіпси, і пригощати ними Вашу дитини.

• Приблизно в цьому ж віці дитина починає сприймати телевізійну рекламу і піддаватися її впливу. І якщо раніше була можливість захистити дитину від появи в її раціоні цих смачних і калорійних, але нездорових перекусів, то тепер це стає все важче.

• Єдиний вихід із ситуації - боротися з негативним впливом на здоров'я дитини агресивних харчових продуктів вдома. Ви повинні показувати дитині приклад. Нехай Ваш раціон буде складений в основному з корисних продуктів: парових або тушкованих овочів і м'яса, риби, супів, свіжих овочів і фруктів, молочних продуктів і круп.

• Не забувайте, що в цьому віці головним авторитетом для дитини є батьки. Малюк постійно відкритий до сприйняття нової інформації, тому частіше розповідайте йому про здорове харчування, наголошуючи на бонуси, які воно йому принесе: високий зріст, інтелект, спортивні досягнення. Пробуйте готувати разом нескладні, але корисні страви (наприклад, овочеві та фруктові салати).

Пам'ятайте! Попереду Вашу дитини очікують школа, а потім підлітковий вік. І саме зараз Вам необхідно зберегти і зміцнити фундамент здоров'я, на якому в майбутньому зможе встояти, подолавши фізичні і психологічні стреси, її організм.

• Якщо ваша дитина здорова і отримує різноманітне харчування, то вона може не мати потребу в додатковому прийомі вітамінно-мінеральних комплексів, але якщо лікар рекомендує їх прийом, особливо в зимово-весняний період, то слід прислухатися до рекомендацій лікаря.

Приклад денного меню для дитини 4-6 років
Прийом їжі, найменування стравВага готової порції, г
Сніданок
Каша вівсяна молочна з вершковим маслом200 + 5
Сирна запіканка70
Чай з молоком180
Другий сніданок
Свіжі фрукти100
Обід
Суп овочевий зі сметаною250 + 5
Котлети м'ясні парові90
Вермішель відварна130
Салат з буряка і зеленого горошку з додаванням олії50 + 5
Компот зі свіжих яблук150
Підвечірок
Молоко (2,5% або 3,2% жирності)200
Булочка здобна50
Вечеря
Риба відварна80
Пюре картопляне160 + 3
Овочевий салат з капусти, моркви і яблук з додаванням олії60 + 5
Чай з цукром180
Перед сном
Кефір (2,5% або 3,2% жирності)180
На весь день
Хліб пшеничний, хліб житній110

МІФИ ПРО ХАРЧУВАННЯ

Правильне харчування - основа здоров'я людини. Саме ті продукти, які ми вживаємо, забезпечують розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму, є джерелом енергії, яку наш організм витрачає не тільки при фізичних навантаженнях, але і в стані спокою.

Відносно правил харчування існує кілька поширених помилок, користуючись якими більшість людей завдають серйозної шкоди своєму здоров'ю.

МІФ 1: РОЗДІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ КОРИСНЕ І СПРИЯЄ СХУДНЕННЮ.

Це невірно. Ферменти шлунка і підшлункової залози переварюють одночасно білки, жири і вуглеводи. Схуднення при роздільному харчуванні бути не може. А випадки схуднення пояснюються тим, що при строгому підборі продуктів люди мимоволі скорочують загальну калорійність раціону, тому і худнуть.

МІФ 2: НЕ МОЖНА ЧИТАТИ І ДИВИТИСЯ ТЕЛЕВІЗОР, КОЛИ ЇСИ, ІНАКШЕ ЇЖА НЕ ЗАСВОЇТЬСЯ І З'ЯВИТЬСЯ ГАСТРИТ.

Їжа у тих, хто під час її прийому дивиться телевізор, засвоюється відмінно. А ось у тих, хто перекушує на бігу, шанси заробити гастрит набагато вище.

МІФ 3: ЧИМ МЕНШЕ ЇСТИ ЖИРНОГО, ТИМ КРАЩЕ ФІГУРА, ТОМУ ВІД ЖИРІВ ПОТРІБНО ВІДМОВИТИСЯ ЗОВСІМ.

Дійсно, обмежуючи себе в споживанні жирів, ми швидше худнемо. Але жири потрібні і корисні. Найкраще їсти поменше продуктів, що містять приховані і не завжди корисні жири: ковбасу, майонез, печиво, торт.

МІФ 4: ВІД ВЕРШКОВОГО МАСЛА ТОВСТІЮТЬ, А ВІД РОСЛИННОГО - НІ

Калорійність рослинного масла вище вершкового. Якщо у вершковому маслі є трохи води і білків, то рослинне являє собою "чистий" жир.

МІФ 5: ЧОРНИЙ ХЛІБ НАБАГАТО КОРИСНІШЕ БІЛОГО, ТОМУ ЩО В НЬОМУ БІЛЬШЕ ВІТАМІНІВ І КЛІТКОВИНИ, І ВІД НЬОГО НЕ ТОВСТІЄШ.

Калорійність чорного і білого хліба практично ідентична, тому прибавку у вазі можна отримати в будь-якому випадку. Краще споживати хліб з висівками і бездріжджові хлібці з цільного зерна.

МІФ 6: НЕОБХІДНО ПИТИ ЯК МІНІМУМ ДВА ЛІТРИ ВОДИ НА ДЕНЬ: ЧИМ БІЛЬШЕ ВИ П'ЄТЕ, ТИМ БІЛЬШЕ ШЛАКІВ ВИВОДИТЬСЯ З ОРГАНІЗМУ.

Під "шлаками" маються на увазі всі токсичні речовини, що виводяться з організму. Швидкість їхнього виведення зовсім не залежить від кількості випитої рідини. "Очиститися", навантажуючи організм водою, неможливо. Тим не менш, пити багато все ж таки бажано, оскільки у тих, хто випиває за день близько 1,5 - 2 л рідини, рідше з'являються камені в нирках. Зменшується і ймовірність запорів.

МІФ 7: НАКОПИЧИВШИ ЗА ЛІТО ВІТАМІНІВ, МИ ПОВНІСТЮ ГОТОВІ ДО ЗУСТРІЧІ З ХОЛОДАМИ.

Наш організм накопичує тільки жиророзчинні вітаміни, а в овочах і фруктах містяться переважно водорозчинні вітаміни. Вони в організмі не затримуються. Так що овочі та фрукти потрібно включати в свій раціон круглий рік.

МІФ 8: ЩОБ ПЕРЕБИТИ АПЕТИТ, МОЖНА З'ЇСТИ ЯБЛУКО АБО АПЕЛЬСИН.

Яблука та інші фрукти апетит не пригнічують, а якраз навпаки - розпалюють. Відчуття голоду можна зменшити, випивши чашку гарячого несолодкого зеленого чаю. А як перекус краще використовувати кукурудзяні пластівці або несолодкий хлібець.

МІФ 9: ТРЕБА ЇСТИ ЯКОМОГА БІЛЬШЕ СИРИХ ФРУКТІВ І ОВОЧІВ, ТІЛЬКИ ТАК МОЖНА ЗАБЕЗПЕЧИТИ ОРГАНІЗМ ВІТАМІНАМИ.

Сира клітковина багатьма людьми засвоюється погано. З'являються здуття живота, печія, рідкий стілець. Оптимальне співвідношення сирих і варених овочів і фруктів для здорових людей повинно становити 2:3. Травні ферменти людини спрямовані переважно на перетравлення фруктів і овочів своєї місцевості.

МІФ 10: ФРУКТИ І СОЛОДКЕ ЇДЯТЬ ТІЛЬКИ НА ДЕСЕРТ.

Фруктові ласощі принесуть організму більше користі, якщо з'їсти їх між прийомами їжі. Якщо пропустили черговий прийом їжі, почніть її з пари цукерок, кількох ложок варення або морозива. Кров насититься глюкозою, зменшить відчуття голоду і вбереже вас від переїдання.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА НЕ ЇСТЬ М'ЯСО?

Лікарі запевняють, що м'ясо повинне постійно бути в раціоні кожної дитини. Білок, магній, залізо, вітаміни групи В, що містяться в м'ясних продуктах, дають можливість дитячому організму рос­ти. Але нерідкими є такі випадки, коли діти рішуче відмовляються їсти м'ясо, печінку, паштети. Це може бути пов'язане з особливостями травлення малюка, а також індивідуальним характером його обміну речовин. Звісно, можна намагатися за­мінити тваринні білки на якісь інші, знайти про­дукти, що могли б компенсувати малюкові брак м'яса в раціоні (наприклад, риба й сир). А мож­на діяти інакше і все-таки намагатися привчити дитину до м'ясних продуктів. Наприклад, готувати страви, у яких м'ясо складно помітити й розсма­кувати: голубці, зрази, запіканки, пироги.

Можливо, небажання їсти м'ясо пов'язане з тим, що малюкові важко його пережовувати. У та­кому випадку скористайтеся допомогою блендера або м'ясорубки. А коли дитина підросте, вона жуватиме його самостійно. А ще страви можна красиво прикрашати, придумуючи всілякі заба­ви в тарілці. Можна придумувати історії, відволі­каючись на які дитина все-таки з'їсть заповітний шматочок.

ЗА МАМУ І ЗА ТАТА

Є дві страви, які ніхто й ні за які гро­ші не примусить мене скуштувати: печінка й манна каша. «Любов'ю» до першої завдячую дитячому са­дочку. Каша ж була моїм «вірним супутником» усе дитинство. Проте тоді відмовитися від них було не­можливо: адже так сказали дорослі..

Сьогодні молоді батьки мають дещо інший підхід до того, чим і як годувати дитину, і значно лояльніше ставляться до її небажання їсти ту чи іншу страву. Саме на цьому й наголошують педіатри: вмовляти, а тим паче примушувати з'їсти «ложеч­ку за маму, ложечку за тата» не варто. Адже користі від такого годування не буде. Це довели дослідження, прове­дені в США. Дітки, котрих годували си­ломіць, значно частіше потерпають від шлунково-кишкових захворювань та не­врозів, стають агресивними, впертими та плаксивими. Крім того, порушується функція природного контролю за ста­ном насичення, оскільки саме батьки вирішують, скільки слід з'їсти.

Уважно стежте за малюком і коригуйте режим харчування, орієнтуючись на йо­го потреби та психологічні особливості. Адже діти бувають різні: одні можуть їс­ти потроху, але протягом усього дня, а хтось полюбляє ситно поїсти. Комусь подобається перетерта їжа, а іншим — можливість погризти зубками.

Одна з поширених помилок — це те, що батьки нерідко оцінюють організм дитини, виходячи з власних смаків, потреб та проблем. Так, якщо маєте алергію на той чи інший продукт, це зовсім не означає, що його не слід давати малюку.

Якщо дитина відмовляється від якоїсь страви, спробуйте зрозуміти причи­ну цього. Можливо, їй не подобаєть­ся зовнішній вигляд каші чи супу або в ньому є інгредієнти, від яких вона категорично відмовляється. А може, неприязнь до їжі «родом» із дитячого садочка, де її готують не так, як ви? Причиною зниження апетиту може бу­ти і різка зміна середовища, хвороба, стресові ситуації.

Інколи батьки перебільшують, мовляв, їхній син чи донечка зовсім нічого не хо­чуть їсти, проте так не буває, щоб ди­тині нічого не подобалося. Спробуйте різні способи приготування їжі. Любить маля млинці? Приготуйте не звичайні з борошна, а додайте в них овочі чи фрук­ти. Змішайте «не улюблені» продукти з тими, що малюк їсть охоче. Наприклад, у геркулесову кашу можна додати род­зинки, курагу, інші фрукти.

Готуючи страви, робіть їх не лише корисними та смачними, а й приваб­ливими зовні. Звичайний бутерброд не викликає апетиту, а у вигляді ку­медної мордочки якоїсь тваринки — інша справа!

Використовуйте гарний посуд. Не ли­ше дорослим, а й дітям приємно, коли вживання їжі перетворюється на ма­леньке свято та приносить задоволення.

І не забувайте про власний приклад: неможливо годувати дитину корисними продуктами, а самому їсти все підряд, адже рано чи пізно виникне запитання: чому мамі можна, а мені — ні?

ЯК ПРИГОТУВАТИ ВЕЧЕРЮ РАЗОМ З МАЛЮКОМ?

Мамі або татові треба приготувати вечерю, та ось лихо: малюк постійно потребує уваги і не дає можливості зосе­редитися на приготуванні смачних страв. Тоді є два виходи із ситуації. Варіант перший — посадити свою дитину диви­тися мультики. І це рішення взагалі неправильне, тому що мультиків у її житті і так вистачає, а ось живого спілкування, особливо з батьками, замало. Отже, розгляньмо варіант другий. Приготувати вечерю разом з дитиною. Цей варіант має безліч переваг, тому що приготування їжі — це:

творчість;розвиток моторики;відмінне спілкування дорослого і дитини.

І взагалі, це просто дуже весело!

Отже, вперед на кухню. У вас є план? Звичайно! Ось він!

Потурбуйтеся про безпеку дитини

Важливий момент, на який слід обов'язково звернути увагу. Гостре, гаряче і перчене краще прибрати в недоступне для малюка місце. Не сподівайтеся на те, що ви все проконтролюєте, а дитина не дістане. Іноді наші діти проявляють неабиякі здібності з дотягування і відкривання. Тобто ми маємо переконатися, що в зоні доступу малюка немає гострих предметів, на пічці ввімкнена дальня, а не ближня розігрівна поверх­ня, і перечниця із сільницею доки стоять високо-високо. Працюючи разом з малюком на кухні, пам'ятайте:

♦ Не можна залишати каструлі на краю столу.

♦ Від скатертини слід відмовитися: за її край дитина може потягти, і тоді все, що стоїть на столі, може опинитися на підлозі.

♦ Виделки краще замінити ложками, а металеві ножі — звичайними пластиковими, одноразовими.

♦ Тісто для торта або кекса саме лізе до рота! (Звісно, нічого страшного, але апетит можна перебити.)

Вибирайте прості для приготування страви

Не замахуйтеся на глобальні кулінарні шедеври. Чому? Та тому, що діти дуже люблять, щоб ре­зультат їхньої праці був не через шість годин або добу. Те, що ви готуватимете, у кінці процесу при­готування малюк обов'язково має спробувати. Інакше наступного разу йому буде нецікаво і він відмовиться допомагати вам на кухні.

Доручайте дитині невеликі завдання

Ви маєте розуміти, що маленькі діти ще не готові займатися якоюсь справою дуже довго. А все тому, що їхня увага поки що працює в такому короткостроково­му режимі — малюк може зосередитися лише на 10-20 хвилин. Потім йому треба на щось переключитися. А потім він зно­ву може повернутися до тієї ж справи. Як це може виглядати? Наприклад, ви дали дитині завдання очистити яйця для сала­ту. Зрозуміло, що своїми невмілими паль­чиками він чиститиме ще не дуже швидко. І навіть очищення одного яйця може забра­ти деякий час. Щоб таке завдання не пере­творилося на нудне і нескінченне занят­тя, нехай дитина очистить одне-два яйця, а потім ви придумаєте для неї щось інше, а яйця дочистите самі. Можна розмішувати, різати, переливати. На кухні завжди багатоцікавої роботи.

Хваліть дитину за допомогу

Звісно, в дитини щось може не виходити або вихо­дити, але не так, як вам би цьо­го хотілося. Але перш ніж покрити­кувати результат творчості малюків, згадайте себе в дитинстві — чи все відразу виходило у вас? Краще похва­лити дитину за її досягнення, а вони напевно будуть. Скажіть дитині, як смачно вона приготував, як красиво нарізала або прикрасила, як ретельно розмішала. Це надасть їй упевненості і спонукатиме до подальших дій.

Придумуйте смачні казки

З різноманітних продуктів цілком можна зроби­ти всяких казкових героїв і навіть влаштувати міні-виставу. Наприклад, навіть без додаткових зусиль се­ред різноманітних овочів і фруктів можна знайти такі, які нам щось нагадують, — чоловічків або звіряток. Розігруйте відому малюкові казку або придумуйте щось новеньке, своє.

«Жила-була принцеса морквина. І була вона такою ве­редливою, що вередливішої за неї не було в усьому ово­чевому королівстві...» Так або якось інакше можете по­чати свою казку. Напевно дитина залюбки продовжить казкову історію.

Не зліться, якщо молоко проли­лося, а борошно просипалося

Будьте готові до того, що у вашій кухні може бути поруше­на ідеальна чистота. Навіть у досвідченої господарки щось може пролитися або просипатися, а що вже казати про дітей. Адже в них ще мало практики в кулінарії. Та й рученята ще не натреновані виконувати такі дрібні рухи. Одягніть дитині фартух, застеліть стіл цератою, тримайте віник напоготові. Урешті-решт, десять хвилин прибирання варті дитячої радості.

Підкресліть внесок дитини в приготування вечері, коли всім буде смачно

Коли вся сім'я сяде за стіл, щоб повечеряти, не забудьте сказати, з ким ви сьогодні готували. Обов'язково розкажіть усім домашнім, що саме робила дитина, як допомагала вам. Малюкові буде приємна і похвала, і зацікавлені запитання родичів. Він відчує, як це здорово, коли цінують те, що ти зро­бив для всіх. Між іншим, такий прийом дуже хороший для тих дітлахів, хто дуже сором'язливий і недооцінює свої сили. «М-м-м, як же смачно сьогодні все приготовано!» — вигукує тато. «Що ж особливого ти поклала сьогодні у страви, що вони стали такими смачними?» — запитує бабуся.! тут мама, на радість малюкові, повідомляє, що секрет не в чомусь, що вона додала у страви, а в комусь, і цей хтось сидить разом з нами за столом!

Зробіть спільне приготування їжі традицією

Готувати разом з мамою або татом — особливе задоволення для малюка. Адже під час такого заняття можна поспілкуватися, пожартувати, пограти, забруднити один одного борошном, потайки облизати ложку з чимось смач­ним. Подорослішавши, діти згадують ці моменти, проведені з батьками на кухні, як одні з найщасливіших у своєму житті. Тому нехай таке проведення часу стане для вашої сім'ї' доброю традицією. Поступово малюк навчиться всіх кулінарних премудрощів, і ви навіть не зможете собі уявити, як справлялися без нього раніше.

ЗНАЧЕННЯ ХАРЧУВАННЯ У ПРОФІЛАКТИЦІ КАРІЄСУ У ДІТЕЙ

Пам'ятка для батьків

Надходження з їжею достатньої кількості білка, мінеральних речовин і вітамінів забезпечує повноцінне формування зачатків зубів та дозрівання емалі зубів, які прорізуються, що підвищує їх стійкість до карієсу, тому харчування дитини має бути різноманітним.

• Для дітей першого року життя важливо своєчасне введення догодовування і прикорму (за призначенням педіатра): фруктові соки, фруктові та овочеві пюре, сир, яєчний жовток та ін.

• Для дітей старшого віку необхідний щоденний прийом молочних продуктів (молоко, кефір, сир та ін.), свіжих овочів і фруктів, зелені, житнього хліба.

Бажано 1 -2 рази на тиждень включати в меню морські продукти: рибу, креветки, морську капусту та ін., що містять набір мікроелементів, які зміцнюють зуби.

• Чай, особливо зелений, містить мікроелемент фтор, що має протикаріозну дію. Рекомендується заварити чай, настояти 20-30 хвилин і пити невеликими ковтками, утримуючи у роті, прополіскуючи зуби.

• Пастеризоване молоко містить іонізований кальцій, що зміцнює емаль зубів, тому його також рекомендують повільно пити, утримуючи у роті. Після кип'ятіння дана властивість молока втрачається.

Важливо своєчасне, до 1 -1,5 років, формування у дітей функції жування. Активне пережовування їжі сприяє підвищенню слиновиділення і мінералізації зубів, а тверді частинки їжі знімають з зубів мікробний наліт.

Крім того, жувальне навантаження стимулює ріст щелепних кісток, гарне формування навколозубних тканин (лародонта), що попереджає зубощелепну аномалію і хвороби ясен у дітей.

Привчати дитину до жування слід поступово:

- з 5-6 місяців малюку можна давати пробувати кусати сухарики, хлібні скоринки, бублики, навіть якщо у нього ще немає зубів, з 8-9 місяців - відварну моркву, картоплю шматочками, з 10-11 місяців - фрикадельки;

- на рік у дитини має бути 8 зубів, він може відкушувати яблуко, грушу та інші фрукти;

- в 12-16 місяців у малюка прорізуються перші жувальні зуби і йому можна давати жувати відварне м'ясо шматочками;

- до 2-2,5 років у дитини зазвичай прорізуються всі молочні зуби і його раціон харчування повинен містити достатню кількість жорсткої, волокнистої їжі, що вимагає активного жування.

Добре б виробити у дітей звичку закінчувати прийом будь-якої їжі твердими овочами та фруктами (яблуко, морква, ріпа й ін.), що очищують зуби від зубного нальоту і клейких харчових залишків.

• У дітей, які звикли їсти напіврідку, протерту, м'яку їжу, ліниво жують, відзначається рясне відкладення зубного нальоту, раннє каріозне руйнування зубів, недорозвинення щелеп. Тому, прагніть виховати в дитини звичку добре пережовувати їжу, ніколи не квапте їїо під час їжі, не привчайте запивати кожен шматочок.

Погане пережовування їжі сприяє розвитку не тільки стоматологічних захворювань, але і захворювань шлунка, інших органів травлення.

• При ускладненнях карієсу зубів у дитини можуть виникати болі під час жування, тому, якщо малюк відмовляється від твердої їжі, покажіть його стоматологу.

• Несприятливий вплив на зуби надають солодощі, цукор, тому важливо, щоб у дітей не було звички до солодкої їжі.

- Частота прийому їжі також має значення для збереження здорових зубів. Якщо дитина постійно щось їсть невеликими порціями (візьме то булочку, то печиво, то пиріжок), - в порожнині виникають умови для рясного відкладення зубного нальоту, мікроорганізми якого викликають карієс зубів. Краще, щоб діти знали свої основні прийоми їжі (наприклад, сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря) і не порушували цей розпорядок.

Пам’ятайте, виховання у дитини навичок гігієни порожнини рота забезпечить їй здорові зуби і красиву посмішку на все життя!

ШЕФ - КУХАР ПРОПОНУЄ РЕЦЕПТИ СТРАВ ДЛЯ СПРАВЖНІХ ЛАСУНІВ!

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Ні для кого не секрет, що харчування дітей в дитячих садках нашого міста бажає бути кращим. З причини недостатнього фінансування харчові норми виконуються в неповному об’ємі. Не зважаючи на обмежений асортимент продуктів, ми урізноманітнюємо щоденне дитяче меню, готуємо смачні страви. Важливо те, що діти отримують свіжоприготовлену їжу (чого гріха таїти, вдома дітям часто пропонується їжа, розігріта в не дуже корисних мікрохвильових пічках). Для того,щоб харчування ваших дітей було повноцінним, пропонуємо вам рецепти дитячих страв з простих, корисних, доступних і недорогих продуктів. Додайте до них фантазію, творчість, любов і ваші «кулінарні шедеври»будуть смачними і не залишать слідів на тарілках

МАННА КАША "СНІЖИНКА"

Нам знадобиться:

100-150 г свіжоприготовленої манної каші; 2 волоських горіхи й кілька родзинок. Очистіть кілька волоських горіхів. Розділіть їх на шматочки та викладіть на сніжинку. Вимийте й підсушіть родзинки. Прикрасьте теплою манною кашею намалюйте сніжинку. Для цього в ложечку наберіть «снігової фарби» і потроху виливайте її на тарілку, і створюючи малюнок.

Напевно, кожен дорослий пам'ятає, як у дитинстві його зму­шували їсти певні страви. Особли­во яскраво пригадується нена­висна манна каша, яку через силу доводилося вштовхувати в себе щоранку! Але згадайте іншу кар­тинку з дитинства, як нудна манна каша швидко зникала в нас у роті, щойно мама своєю чарівною лож­кою малювала на ній вічка, носик і ротик... І на звичній манній каші з'являлося веселе обличчя. Ми пропонуємо вам разом з дитиною виявити творчість і фантазію, ма­лювати манною кашею й створити чудові їстівні малюнки.

"БУДИНОЧОК"

Інгредієнти:

• рис — 3 ст. ложки; масло вершкове — 2 ч. ложки; шинка — 30 г; морква — 1/2 шт., огірок свіжий — 1/3 шт.; сіль —за смаком.

Спосіб приготування

Відваріть рис у підсоленій воді. Коли він охолоне, заправте його верш­ковим маслом. Теплий рис викладіть у формочку буди­ночка, а потім із форми перекладіть на тарілку. Із шин­ки зробіть двері й вікно, зі шматочків сирої морквини — дах, горищне віконце, перегородки на двері й вікні. Зі шматочків свіжого огірка викладіть травичку.

"ПАВУК"

Вам знадобиться:

яйце, солодкий перець, оливки, огірок, сосиска

1. Підсмажте яйце і викладіть його на тарілку.

2. Відріжте вісім однакових шматочків солодкого перцю і зробіть із них лапки павука.

3. Відріжте два кружечки масли­ни і покладіть їх поруч так, щоб вони накривали частину білка і жовтка. Це його оченята.

4. Шматочок огірка вздовж шкірки наріжте тонкими смужками. Це травичка.

5. Наріжте сосиску кружеч­ками і викладіть землю і камінчики.

СМАЧНОГО ВАМ!!!!

ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ ДЛЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ № 39 МОСКОВСЬКОГО РАЙОНУ М. ХАРКОВА НА ЗИМОВИЙ ПЕРІОД
Кiлькiсть переглядiв: 6218